WIELKANOC ŚWIĘTO RUCHOME.
- SPUNTI2021
- VIP
- Polubił: 3 times
- Polubiane: 246 times
WIELKANOC ŚWIĘTO RUCHOME.
Wielkanoc jest najstarszym i najważniejsze świętem w kulturze chrześcijańskiej. Upamiętnia on mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Data Święta Wielkanocnego jest ruchoma ściśle związana jest z fazami Księżyca. W programie SKALA w zakładce Wielkanoc napisałem program, który pozwala na wyznaczeniu jego daty. Mój program wyznacza fazy Księżyca za pomocą których w tabeli możemy odczytać datę Wielkanocy. Trzeba pamiętać data, ta przypada na pierwszą niedzielę, po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Po wpisaniu daty np. 2023-03-31 faza Księżyca 0,70 szukamy pierwszej fazy wiosennej pełni przypada ona 4 – 5 kwietnia faza 0,97 i -0,97. Najbliższa niedziela, po pierwszej wiosennej pełni przypada ona na dzień 09 kwietnia 2023 rok. Opracowane są również i inne algorytmy jednak po odczycie faz Księżyca z tabeli możemy szybko ustalić datę Wielkanocy na dowolny rok w przedziale 1000-3000 lat n.e. Nad nią znajduje się tabela oblicza nam tę samą fazę Księżyca po pełnych 12 lunacji: 12 x 29,53 = 354,36 dni. Do wyliczenia faz Księżyca korzystałem z tablic P. Ahnerta Astronomisch-chronologische Tafeln fur Sonne,. Mond u. Planeten wyd 1971 rok na podstawie ich stworzyłem odpowiedni algorytm.