Poszukuję chętnych osób do pomocy :)

Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS
 Polubił: 1 time
 Polubiane: 221 times

Poszukuję chętnych osób do pomocy :)

Post autor: Konrad Szymendera »

Witajcie,
w związku z dobrym rozwojem naszej Sekcji w ostatnim czasie potrzebuję osób, które zaangażowały by się trochę w działania na rzecz naszej Sekcji.
Szukam szczególnie osób, które po przeczytaniu tego postu stwierdzą: TAK CHĘTNIE POMOGĘ, a nie osób, które stwierdzą: NO DOBRA... POMOGĘ.
To ogromna różnica dla mnie, chciałbym współpracować z osobami, które również mają pasję i zrobią to z chęcią, a nie z przymusu :)
Każdego miesiąca jest wiele czynności, które należy wykonać by Sekcja funkcjonowała oraz zmierzała w odpowiednim kierunku, a nie jedynie BYŁA. Jest wiele czynności, które na które muszę poświęcić czas np.:
- każdego dnia zaglądam do raportów czy zostały poprawnie wykonane. Jeśli widzę błąd, piszę do obserwatora, wspólnie dyskutujemy nad problemem.
- sam każdego dnia wykonuję obserwacje Słońca, będąc w pracy w czasie przerwy wychodzę na parking by wykonać nawet podstawowy raport. Następnie raporty muszę na bieżąco dodawać do naszej bazy. Od maja zeszłego roku rozwijam temat raportów w h-alpha, więc po zakończonych obserwacjach fotosfery, obserwuję i wykonuje raport z obserwacji Chromosfery.
- poza raportami, staram się również dodać raport opisowy, który publikuję na na forum oraz Facebook-u
- jeśli robię zdjęcia Słońca muszę zgrać zdjęcia, obrobić i wstawić razem z opisem
- po zakończeniu miesiąca czekam aż wpłyną wszystkie raporty, następnie przesyłam średnią liczbę Wolfa do British Astronomical Assocation oraz Werkgrop w Holandii.
- mając zakończony miesiąc zbieram najważniejsze informacje i wydarzenia z całego miesiąca pisząc podsumowanie aktywności Słońca w... To wymaga każdego dnia śledzenia tego co dzieje się na Słońcu. Jeśli nie zbierałbym informacji w przeciągu całego miesiąca później zajęłoby to jeszcze więcej czasu.
- od początku roku organizuje V zjazd SOS PTMA, który również wymaga czasu. Dla uczestników będą startery, potrzebne są grafiki, które wymagają pracy i czasu
- w dalszym ciągu trwają pracę nad poradnikiem, gdzie poza treścią trzeba tworzyć grafiki, które zajmują sporo czasu
- poza forum mamy również Facebooka, gdzie zagląda znacznie więcej osób, należałoby co jakiś czas publikować zarówno na grupie jak i oficjalnym profilu...
- każdego miesiąca staram się zorganizować spotkanie online. W tym celu trzeba również pisać, szukać, rozmawiać to również wymaga czasu. Po spotkaniu należy zrobić podsumowanie, ściągnąć nagranie, obrobić je troszkę i wstawić na YT.
- dzięki reklamie SOS PTMA w Internecie oraz wspólnym działaniom do naszej sekcji dołączają nowi obserwatorzy
- trzeba tworzyć materiały promocyjne oraz edukacyjne dla nowych obserwatorów
- w przyszłym roku w sierpniu w Hiszpanii dojdzie do Całkowitego Zaćmienia Słońca, na które prywatnie na pewno się wybieram.. To wymaga również organizacji już teraz, jeśli ktoś chciałby dołączyć było by świetnie

Na te wszystkie działania mam godzinę dziennie. Jak wiecie lub nie wiecie pracuję z żona za granicą, każdego dnia od 7.30 do 18-19. Po pracy należy spełnić normalne obowiązki jak zakupy, porządki, jedzenie, co sprawia, że czasami na działania SOS-u pozostaje godzinka lub nawet pół. Jeden dzień wolny czyli niedziela to również obowiązki lub po prostu odpoczynek OD WSZYSTKIEGO. W kwietniu rozpocząłem również budowę domu, co będąc za granicą wiąże się z wieloma telefonami lub po prostu szybkimi 2-3 dniowymi wyjazdami do Polski.

Dlatego osobom, które wyrażą chęć pomocy będę naprawdę wdzięczny :)
Nie zrozumcie mnie źle nie szukam 10 osób, lecz 1-2 osób. Szczególnie zależy mi na osobie, która interesuje się grafiką i mógłby trochę pomóc w temacie tworzenia banerów, plakatów reklamowych, plakatów edukacyjnych na zjazd, grafik do poradnika itp.
Natomiast od drugiej osoby chciałbym by zbierała dla mnie informacje w ciągu miesiąca, które pozwolą na początku następnego miesiąca napisać sprawnie podsumowanie. Przykład: Na początku maja za aktywność Słońca odpowiadał głównie obszar AR 4079 znajdujący się na półkuli północnej Słońca. Budowa tego obszaru to ogromny asymetryczny półcień oraz wiele mniejszych plam i plamek otoczonych półcieniem. Wiele osób sfotografowało ten obszar oto przykład: Cyk kilka fotek naszych obserwatorów. GOTOWE. LUB: Dnia tego i tego doszło do rozbłysku klasy X z obszaru AR .... Myślę, że nie jest to skomplikowane a mi bardzo ułatwi dalszą pracę.

Dzięki wspólnym działaniom nasza sekcja ma szansę na naprawdę dobre efekty w przyszłości :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Promocja SOS PTMA”