Obserwatorzy ze Słowacji

Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS
 Polubił: 1 time
 Polubiane: 222 times

Obserwatorzy ze Słowacji

Post autor: Konrad Szymendera »

Miło mi poinformować, że od 1 lutego nawiązaliśmy współpracę z Obserwatorium na Słowacji. Wymieniliśmy korespondencję mailową po czym koordynator Ján Mäsiar postanowił wysyłać raporty bezpośrednio do naszej bazy. Poniżej przesyłam przetłumaczoną wiadomość od Jana, który przedstawił mi działalność obserwatorium oraz sprzęt jakim dysponują.

Krajská hvezdáreň v Žiline (Obserwatorium Regionalne w Żylinie) obejmuje dwie stacje obserwacyjne: Obserwatorium Kysuckie w Kysuckim Nowym Mieście (w skrócie KO) i Pozorovateľňa na Malom diele Stellar Observation Post w Żylinie (w skrócie PMD).

Obserwujemy Słońce wizualnie, rysując rzutowany dysk słoneczny o średnicy 25 cm. W oddziale PMD fotosferę słoneczną obserwujemy od 1967 roku, dokonując ponad 9500 obserwacji. W KO obserwujemy fotosferę słoneczną i określamy względną liczbę Wolfa od 1990 roku, dokonując ponad 7000 obserwacji. Dodatkowo od 1995 roku w KO obserwujemy Słońce gołym okiem. Jednocześnie prowadzimy obserwacje fotograficzne fotosfery i chromosfery słonecznej, udostępniając widoki całego dysku oraz poszczególnych jego cech.

W PMD do obserwacji fotosfery wykorzystywany jest refraktor Zeiss 110/1300 mm.

Sprzęt do obserwacji używany w KO składa się z:

· refraktor Zeiss 200/3000 mm do rysunków fotosfery;

· refraktor Konus 120/1000 mm z dołączonym pryzmatem Herschela do rejestracji obrazów całego dysku słonecznego w fotosferze;

· refraktor Zeiss 200/3000 mm z pryzmatem Herschela i dołączoną soczewką Barlowa 3x do rejestracji zdjęć plam słonecznych z bliska;

· Teleskop Lunt 120/900 mm do rejestracji chromosfery Słońca. Soczewka Barlowa 3x jest dołączona, aby powiększyć szczegóły.

Nasze obserwacje nagrywamy również kamerą QHY 174 MC.

Ponadto obserwujemy zaćmienia słońca. Brałem udział w sześciu udanych wyprawach obserwujących całkowite zaćmienia Słońca. Poza tym trzykrotnie udało nam się zaobserwować zorzę polarną na kole podbiegunowym (Islandia, Norwegia).

Jak widać z powyższej wiadomości obserwatorium jak i jego odziały dysponują świętnym sprzetem, tym bardziej jestem zadowolony, że rozpoczęliśmy współpracę.
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS
 Polubił: 1 time
 Polubiane: 222 times

Re: Obserwatorzy ze Słowacji

Post autor: Konrad Szymendera »

Przesyłam również zdjęcia jakie otrzymałem od Jana oraz plik, w którym znajdują się ich obserwacje z 2023 roku.
Załączniki
VS- 2023-08-25.jpg
sonne_2023.xlsx
(104.99 KiB) Pobrany 157 razy
_2023-09-09-chromosf.jpg
_2023-09-05-13_13 UT.jpg
_2023-09-05-12_43 UT.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kysuce Observatory in Nové Mesto - Słowacja”