O czym pisałem w Uranii Nr.4/2013?

Nasze czasopismo PTMA
Awatar użytkownika
tafig
VIP
 Polubił: 348 times
 Polubiane: 154 times

O czym pisałem w Uranii Nr.4/2013?

Post autor: tafig »

Ostatnio powróciła do nas zima i tak naprawdę taka zima bez pogody na obserwacje. Zresztą nie pierwszy to już raz. Postanowiłem tutaj założyć temat O czym pisałem w Uranii. Nie wszyscy z Was wiedzą, że od kilku lat mamy swój dział, który kiedyś nazywał się Obserwator Słońca a obecnie zmieniono nazwę na Biuletyn Sekcji Obserwacji Słońca. Oczywiście ja go prowadzę. Zacznijmy jednak od początku. Co ukazało się w pierwszym numerze, w którym coś opublikowano?
W pierwszym numerze, jeszcze nie w naszym dziale ale w tzw. poczcie ukazał się taki oto artykuł :kawa
list reaktywacji sos.jpg

Taki był nasz początek w Uranii. Było to w 2013 roku, a więc zaledwie rok po objęciu prze zemnie funkcji koordynatora sekcji. Mały wielki początek współpracy z Uranią. Możemy zauważyć, że pod artykułem jest link do strony i portalu, który później zakończył swój żywot, przysparzając nam jako sekcji nie mało kłopotów. Jak wiemy na tym liście się nie skończyła nasza współpraca z czasopismem, bowiem trwa po dzisiejszy dzień.
Jak wtedy sam redaktor naczelny Maciej Mikołajewski ocenił naszą współpracę? Przytaczam jego wypowiedź.
"Red. Gratulujemy! Oby wszystkie sekcje i oddziały PTMA wróciły
do życia – Urania będzie je wspierać i promować. Na stronie
SOS PTMA znaleźliśmy szereg bardzo praktycznych porad, które
Koordynator – obok komentarza na temat aktualnej sytuacji na
Słońcu – obiecał przygotowywać w formie krótkich, zachęcających
do obserwacji artykułów w Uranii. Od następnego numeru macie
więc swoją stronę w internecie i w Uranii! (MMi)

Poniżej link do tego legendarnego numeru
https://www.urania.edu.pl/sites/default ... 013_04.pdf
Administrator forum i strony SOS PTMA.
Koordynator Sekcji Obserwacji Słońca PTMA do końca 2023 roku
TN 114 x 900 z wytrawionymi lustrami okular UWA 9mm
TN 200 x 1000
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urania Postępy Astronomii”