Jeśli chodzi o dzisiejszą obserwację to rozpocząłem ją o godz. 07.16 UT, gdy Słońce było już 45 stopni nad horyzontem. To taki standardowy czas na obserwację, bo wtedy atmosfera nie jest jeszcze przegrzana. Na tarczy doskonale można było dostrzec protuberancję, a więc seeing określiłem na dobry stawiając 2 w naszej skali pięcio-stopniowej. Widoczność również była na poziomie 2 a lekki wiatr (2) nie przeszkadzał obserwacji. Na tarczy naszego Słoneczka naliczyłem 13 grup. Tylko 3 grupy zaliczyłem do grup północnych i tu raczej grupy pojedyncze. Natomiast na tarczy południowej no wysyp plam przeróżnych typów. Po tak długim okresie no było mi dość ciężko je sklasyfikować. Wszystkich tutaj nie będę wyliczał ale tylko te najbardziej skomplikowane pod względem budowy.
Na naszą uwagę zasługuje grupa 3777, grupa dwu biegunowa Betta-Gamma skalsyfikowana przez SDO jako Fkc. Powiem tak wizualnie trudno jest ją do tej grupy przydzielić.
Sami zobaczcie.

Opisujący zdjęcie naliczył 26 plam, grupa zajmuje powierzchnię 320 mln.cz.tarczy Słońca.
Prawdziwym rarytasem z wszystkich grup południowych jest grupa 3780 zajmująca powierzchnię 1200 mln.cz. tarczy słonecznej. Wygląda ona na zdjęciach SDO tak

Tutaj również klasa Fkc i 160 plam. Ja naliczyłem 28 plam. Różnica świadczy o potężnej mocy kamer SDO i wielkiej rozdzielczości. Bo na zdjęciu przecież tego nie widać.
Trzeba też dodać, jak spojrzymy na tarczę Słońca to aktywnych rejonów jest więcej, natomiast SDO zaliczyło tylko 9 regionów, co widzimy na poniższym zdjęciu całej tarczy Słońca.

Jeśli chodzi o rozbłyski to 8 sierpnia wystąpił rozbłysk X1.3 skojarzony z grupą 3777 pokazany na poniższej animacji

Rozbłysk był skierowany na południe linii Słońce Ziemia, jednak prognozuje się burzę magnetyczną G2.
Poniżej film z tym rozbłyskiem
Raport SIDC Ursigram z dnia 11.08.2024
Słoneczne obszary aktywne i rozbłyski: Aktywność rozbłysków słonecznych była na umiarkowanym
poziomie w ciągu ostatnich 24 godzin, z zarejestrowanymi 3 rozbłyskami klasy M. Najsilniejszym
był rozbłysk M1.6, który osiągnął maksimum o godzinie 05:28 UTC 11 sierpnia. Rozbłysk ten
był związany z NOAA AR 3780 (beta gamma delta). Obszar ten jest
najbardziej złożony na dysku i również powstał w rozbłysku M1 o czasie szczytu 00:31 UTC 11
sierpnia. Rozbłysk M1.2, którego szczyt nastąpił 10 sierpnia o godzinie 15:16 UTC, został zarejestrowany
z NOAA AR3782. NOAA AR 3777 wytwarzała również pochodni na wysokim poziomie klasy C.
Pozostałe regiony były stabilne i spokojne, w tym nowo oznaczona NOAA AR
3785 w południowo-wschodnim kwadrancie. Oczekuje się, że aktywność rozbłysków słonecznych
będzie na umiarkowanym poziomie w ciągu najbliższych 24 godzin, z oczekiwanymi
rozbłyskami klasy M i szansą na rozbłyski klasy X.
Koronalne wyrzuty masy: Słabe CME na północnym wschodzie w
danych SOHO/LASCO-C2 z 02:54 UTC 10 sierpnia, prawdopodobnie związane z rozbłyskiem M5.3 o
02:37 UTC, po raz pierwszy zgłoszonym wczoraj, jest określone jako komponent skierowany w stronę Ziemi
i przewiduje się, że dotrze wcześnie 13 sierpnia.
Wiatr słoneczny: Warunki wiatru słonecznego odzwierciedlały nadejście ICME. Od godziny 11:57
UTC 10 sierpnia zarejestrowano skok międzyplanetarnego pola
magnetycznego zwiększający się z 5 do 11 nT, W tym czasie prędkość wiatru słonecznego gwałtownie wzrosła
z 340 do 420 km/s. Międzyplanetarne pole magnetyczne
stopniowo wzrastało do wartości około 21 nT, a prędkość
wiatru słonecznego osiągnęła wartość 500 km/s. Składowa Bz była w większości dodatnia z minimalną wartością Bz wynoszącą
-16nT. Kąt phi międzyplanetarnego pola magnetycznego znajdował
się głównie w sektorze ujemnym (skierowanym w stronę Słońca). Kolejne
możliwe przybycia ICME spodziewane są od końca 11 sierpnia do początku sierpnia
, co powoduje dalszą poprawę parametrów wiatru słonecznego.
Geomagnetyzm: Warunki geomagnetyczne były w większości na poziomie cichym lub niespokojnym
, zwiększając się do warunków aktywnych 11 sierpnia z izolowanym
okresem niewielkich burz od 06:00 do 09:00 UTC (NOAA Kp 2-5 i
Local K BEL 2-4). Oczekuje się, że warunki geomagnetyczne będą w większości na poziomie
aktywnych lub niewielkich burz w dniu 11 sierpnia, z możliwymi umiarkowanymi warunkami burzowymi
w dniach 12-13 sierpnia, w odpowiedzi na dalsze możliwe nadejścia CME
.
Poziomy strumienia protonów: Strumień protonów większy niż 10 MeV był poniżej poziomu progowego 10pfu
w ciągu ostatnich 24 godzin i oczekuje się, że pozostanie taki przez
następne 24 godziny. Istnieje niewielka szansa na wzrost strumienia protonów w
ciągu najbliższych dni, ponieważ na dysku znajduje się kilka złożonych obszarów poruszających się w
geoefektywnej pozycji, z których wszelkie silne rozbłyski niosą ze sobą możliwość
uderzenia protonu w Ziemię.
Strumienie elektronów w GEO: Strumień elektronów większy niż 2 MeV pozostał poniżej
progu 1000 pfu. Oczekuje się, że w ciągu
najbliższych 24 godzin utrzyma się poniżej tego progu. 24-godzinna fluencja elektronów była na poziomie nominalnym. Oczekuje się, że fluencja
elektronów utrzyma się na nominalnym poziomie w ciągu najbliższych 24
godzin.
DZISIEJSZA SZACOWANA WARTOŚĆ ISN : 245, NA PODSTAWIE 20 STACJI.
INDEKSY SŁONECZNE NA DZIEŃ 10 SIE 2024
LICZBA WILKA CATANIA : ///
10 CM STRUMIEŃ SŁONECZNY : 291
AK CHAMBON LA FORET : 015
AK WINGST : 010
SZACOWANY AP : 009
SZACOWANY ISN : 268, NA PODSTAWIE 23 STACJI.
W załączniku zdjęcie Józefa Radzymińskiego z dnia 07.08
Słońce 2024-08-07 gdz.08.30 UTC. Działdowo. Evostar 72 ED 72/420, kam.ASI678MC. Cassegrain 200/2436, kam.ASI290MM