Poradnik Obserwatora Słońca-zróbmy go razem
Poradnik Obserwatora Słońca-zróbmy go razem
Zaledwie wczoraj po rozmowie z Robertem Nowakowskim powstał projekt wykonania nowego Poradnika Słońca. Projekt zakłada możliwość wspólnego wykonania. Część dotyczącą obserwacji plam już mamy, ale chcemy aby nasz projekt był wykonany w szerokim tego słowa znaczeniu. By zawierał również obserwacje w H-alpha, czy obserwacje zaćmień Słońca a także obserwację zórz polarnych. Nie chodzi nam tylko o same zdjęcia ale o konspekt naukowy związany z tymi obserwacjami. Nie dawno do nas dołączył Maciej Zapiór, który jest zafascynowany fotografią otworkową Słońca, na której można uwiecznić roczny pozorny ruch Słońca po sklepieniu niebieskim tzw. analemnę. Spróbujmy swoje uwagi i przemyślenia wyrażać pod tym postem. Tutaj też piszmy wspólnie nasz poradnik. 

Administrator forum i strony SOS PTMA.
Koordynator Sekcji Obserwacji Słońca PTMA do końca 2023 roku
TN 114 x 900 z wytrawionymi lustrami okular UWA 9mm
TN 200 x 1000
TN 200 x 1000
Re: Poradnik Obserwatora Słońca-zróbmy go razem
Gdyby była potrzebna pomoc to obserwuję często H-alpha i klinem Herschela, więc w tym temacie mam doświadczenie i służę pomocą.
Każda pomoc się przyda i zapraszam tutaj do przedstawienia co według ciebie powinno się znaleźć w takim poradniku oprócz zdjęć. Wiem, że sekcja brytyjska z takich obserwacji przeprowadza raporty i taki wzór raportu jest w moim zbiorze.
TN 200 x 1000
TN 200 x 1000
- Konrad Szymendera
- Społeczność SOS
- Polubił: 1 time
- Polubiane: 195 times
Tak wczoraj również rozmawiałem z Robertem na temat poradnika. Oboje stwierdziliśmy że jednym z głównych zadań jakie powinna zrealizować nasza sekcja to odświeżenie lub napisanie na nowo Poradnika Obserwatora Słońca. Nasza sekcja czyli sekcja badająca Słońce musi posiadać poradnik, konkretny, praktyczny, napisany w języku zrozumiałym dla wszystkich. Teoria poparta praktyką i zdjęciami. Mamy w grupie wielu fotografów Słońca, którzy na pewno chętnie udostępnią swoje zdjęcia dla celów poradnika. Całość złożona w formie pisemnej lub PDF na pewno przykuje uwagę wielu osób. Trzeba pokazać, że idziemy z duchem czasu, że jesteśmy nowocześni i praktyczni.
Jakie są moje osobiste przemyślenia jeśli chodzi o poradnik. Zaczynając od podstaw okładka prosta z tytułem PORADNIK OBSERWATORA SŁOŃCA. Krótki naprawdę krótki wstęp co zawiera poradnik, jak powstawał czy jak go odświeżano, wyrzucić wstęp historyczny jakie Słońce było kiedyś, musimy zainteresować ludzi jakie Słońce jest dzisiaj, TERAZ. Jeśli ktoś będzie chciał poczytać sobie o obserwacjach naszej dziennej gwiazdy dawniej to na pewno pomorze mu w tym Internet. Następnie sprzęt do obserwacji + metody obserwacji jakie mamy dzisiaj czyli krótko: projekcja, folia Baadera, teleskopy słoneczne typu Lunt, Coronado. Opis + małe zdjęcia jak to wygląda, PRZEDE WSZYTSKIM jak zakłada się folie Baadera, jak zrobić to dobrze by obserwacje były BEZPIECZNE. Dalej same obserwacje Słońca i tu można wykorzystać trochę starego poradnika, ale zrobić to wszystko jakby w jednym rozdziale Obserwacje Słońca, co widać na tarczy, jak liczyć grupy i plamy, Liczba Wolfa, plamotwórczość, inne wskaźniki, ale zróbmy to tak żeby nie zasypać czytelnika WZORAMI bo na pewno nie będzie to dla odbiorcy interesujące. Możemy oczywiście pokazać co robić z tymi obserwacjami czyli pokazać jak wypełnić raport itp. Wszystko oczywiście zdjęcia + opis. Nie wiem czy osobno porady jak obserwować Słońce w świetle widzialnym, a jak w h-alpha, może inni się wypowiedzą. Dalej pokazać ludziom, czytelnikom i zainteresowanym co wiąże się z obserwacjami Słońca, dlaczego Słońce jest tak ważne, dlaczego odgrywa tak ważną rolę tzn. wrzucić temat zorzy polarnej, ludzie interesują się tym i są ciekawi dlaczego nagle zorza widoczna jest z terenów Polski, gdzie kiedyś mówiono, że widać ją daleko na północy w Skandynawii. Czyli mamy zorze polarne, dalej krótko opisać co mamy dzięki Słońcu na Ziemi (trochę astrobiologii, ale to wszystko i tak sprowadza się do Słońca), następnie zagrożenia, jeśli dojdzie do ogromnych rozbłysków możemy stracić satelity, a wtedy zostajemy na Ziemi bez np. GPS, co wtedy ? Zaćmienia Słońca ? Oczywiście. Ostatnie zaćmienie hybrydowe, o którym mówiono w mediach, w mediach społecznościowych, wyjaśnimy na czym polega zaćmienie, zróbmy krótka tabele z datami najbliższych, napiszmy gdzie trzeba się udać czy obejrzeć zaćmienie całkowite. Moim zdaniem powinny znaleźć się też zdjęcia ze zjazdów, zlotów, eventów, żeby czytelnik wiedział, że coś się dzieje, a nie działamy tylko w Internecie.
To takie moje przemyślenia na szybko, przepraszam za błędy, pisałem na szybko.
Jakie są moje osobiste przemyślenia jeśli chodzi o poradnik. Zaczynając od podstaw okładka prosta z tytułem PORADNIK OBSERWATORA SŁOŃCA. Krótki naprawdę krótki wstęp co zawiera poradnik, jak powstawał czy jak go odświeżano, wyrzucić wstęp historyczny jakie Słońce było kiedyś, musimy zainteresować ludzi jakie Słońce jest dzisiaj, TERAZ. Jeśli ktoś będzie chciał poczytać sobie o obserwacjach naszej dziennej gwiazdy dawniej to na pewno pomorze mu w tym Internet. Następnie sprzęt do obserwacji + metody obserwacji jakie mamy dzisiaj czyli krótko: projekcja, folia Baadera, teleskopy słoneczne typu Lunt, Coronado. Opis + małe zdjęcia jak to wygląda, PRZEDE WSZYTSKIM jak zakłada się folie Baadera, jak zrobić to dobrze by obserwacje były BEZPIECZNE. Dalej same obserwacje Słońca i tu można wykorzystać trochę starego poradnika, ale zrobić to wszystko jakby w jednym rozdziale Obserwacje Słońca, co widać na tarczy, jak liczyć grupy i plamy, Liczba Wolfa, plamotwórczość, inne wskaźniki, ale zróbmy to tak żeby nie zasypać czytelnika WZORAMI bo na pewno nie będzie to dla odbiorcy interesujące. Możemy oczywiście pokazać co robić z tymi obserwacjami czyli pokazać jak wypełnić raport itp. Wszystko oczywiście zdjęcia + opis. Nie wiem czy osobno porady jak obserwować Słońce w świetle widzialnym, a jak w h-alpha, może inni się wypowiedzą. Dalej pokazać ludziom, czytelnikom i zainteresowanym co wiąże się z obserwacjami Słońca, dlaczego Słońce jest tak ważne, dlaczego odgrywa tak ważną rolę tzn. wrzucić temat zorzy polarnej, ludzie interesują się tym i są ciekawi dlaczego nagle zorza widoczna jest z terenów Polski, gdzie kiedyś mówiono, że widać ją daleko na północy w Skandynawii. Czyli mamy zorze polarne, dalej krótko opisać co mamy dzięki Słońcu na Ziemi (trochę astrobiologii, ale to wszystko i tak sprowadza się do Słońca), następnie zagrożenia, jeśli dojdzie do ogromnych rozbłysków możemy stracić satelity, a wtedy zostajemy na Ziemi bez np. GPS, co wtedy ? Zaćmienia Słońca ? Oczywiście. Ostatnie zaćmienie hybrydowe, o którym mówiono w mediach, w mediach społecznościowych, wyjaśnimy na czym polega zaćmienie, zróbmy krótka tabele z datami najbliższych, napiszmy gdzie trzeba się udać czy obejrzeć zaćmienie całkowite. Moim zdaniem powinny znaleźć się też zdjęcia ze zjazdów, zlotów, eventów, żeby czytelnik wiedział, że coś się dzieje, a nie działamy tylko w Internecie.
To takie moje przemyślenia na szybko, przepraszam za błędy, pisałem na szybko.
Wstawiam to co udało się wykonać Andrzejowi Neporze i zapraszam do komentarzy i dalszej współpracy nad poradnikiem.
TN 200 x 1000
TN 200 x 1000
Teraz przedstawię wam to co udało mi się zrobić do poradnika, a mianowicie Raport.
TN 200 x 1000
TN 200 x 1000
Kolejny plik, w którym opisuję bezpieczeństwo podczas obserwacji Słońca.
TN 200 x 1000
TN 200 x 1000
- Konrad Szymendera
- Społeczność SOS
W załączniku plik z krótkim wstępem do zórz polarnych. Wykorzystałem jedno zdjęcie Janusza Bańkowskiego, ale nie pytałem jeszcze o zgodę, reszta zdjęć za zgodą autorów oczywiście, ale czekam jeszcze na zdjęcia zorzy z Podhala i z nad morza. Można to wykorzystać, ale trzeba jeszcze uzupełnić, coś zmienić dodać. Pytanie co i jak ?
- Załączniki
-
- zorza.docx
- (2.59 MiB) Pobrany 83 razy
- Konrad Szymendera
- Społeczność SOS
Jakie mamy postępy w odświeżaniu poradnika po 3 tygodniach ?
- Konrad Szymendera
- Społeczność SOS
Chciałem zakończyć pisanie poradnika (mowa o samej treści) do końca czerwca, niestety brak czasu, potem urlop spowodowały, że wszystko się przeciąga. Nadal czekam na realizacje tematów Macieja Dunsta na temat zórz polarnych oraz Adama Jadwiszczoka na temat szukaczy słonecznych. Jednak żeby poradnik był na 100 % poradnikiem powinny się w nim znaleźć możliwe wszystkie odpowiedzi na pytania osób, które rozpoczynają obserwacje Słońca. Dlatego proszę WSZYSTKICH obecnych tutaj na forum o napisanie, co wg Was powinno się znaleźć (oczywiście poza oczywistymi zagadniemi) w PORADNIKU, czego wy oczekujecie od NOWEGO PORADNIKA itp. Dla przykładu jakiś czas temu znalazłem wpis na jednym z for astronomicznych, gdzie początkujący obserwator poszukiwał odpowiedzi na kilka pytań związanych z obserwacjami Słońca:
1. Czy to dobry pomysł by po wykonaniu szkicu przy pomocy filtra policzyć dokładnie ile jest plam i pochodni ?
2. Jak poprawnie rozpoznać grupę plam ? By np. nie połączyć w rzeczywistości dwóch blisko znajdujących się grup.
3. Wyznaczanie kierunków - "Po zaznaczeniu położeń plam pozostawiamy lunetę zupełnie nieruchomą i pozwalamy obrazowi Słońca swobodnie ?wędrować? po ekranie, śledząc ruch wybranej plamy, o ile możliwe winna ona znajdować się w pobliżu wschodniego brzegu tarczy słonecznej. Plama ta wskutek ruchu dziennego Ziemi przesuwa się po ekranie i po upływie około minuty zaznaczamy jej aktualne położenie na rysunku." Urania
Czyli chodzi o ruch Ziemi a nie samych plam ? W opisach np. SOS-u:
Podczas prowadzenia obserwacji zaznaczamy najlepiej widoczną plamę punktem ( A ) i po upływie kilkudziesięciu sekund w wyniku jej przesunięcia?
można zrozumieć że chodzi o ruch plam na Słońcu.... ???
4. Wyznaczanie współrzędnych. Skąd wziąć siatkę Bo ?
5. Aktywność w zakresie pochodni. Jak zaklasyfikować pochodnię jeśli znajdzie się jednocześnie na 2 ćwiartkach ?
To pytania, które znalazłem na forum. Jeśli chodzi o pytanie numer 4 czyli kierunki na Słońcu to chcę wykorzystać tekst Tadeusza, który napisał kiedyś do URANI. Natomiast proszę o dyskusję na pozostałe pytania szczególnie jak odróżnić grupy plam, które znajdują się blisko siebie oraz jak sklasyfikować pochodnie fotosferyczne znajdujące się jednocześnie na 2 ćwiartkach. Napiszcie mi coś co będę mógł potem wykorzystać do poradnika, jak wy odróżniacie grupy znajdujące się blisko siebie oraz pochodnie.
1. Czy to dobry pomysł by po wykonaniu szkicu przy pomocy filtra policzyć dokładnie ile jest plam i pochodni ?
2. Jak poprawnie rozpoznać grupę plam ? By np. nie połączyć w rzeczywistości dwóch blisko znajdujących się grup.
3. Wyznaczanie kierunków - "Po zaznaczeniu położeń plam pozostawiamy lunetę zupełnie nieruchomą i pozwalamy obrazowi Słońca swobodnie ?wędrować? po ekranie, śledząc ruch wybranej plamy, o ile możliwe winna ona znajdować się w pobliżu wschodniego brzegu tarczy słonecznej. Plama ta wskutek ruchu dziennego Ziemi przesuwa się po ekranie i po upływie około minuty zaznaczamy jej aktualne położenie na rysunku." Urania
Czyli chodzi o ruch Ziemi a nie samych plam ? W opisach np. SOS-u:
Podczas prowadzenia obserwacji zaznaczamy najlepiej widoczną plamę punktem ( A ) i po upływie kilkudziesięciu sekund w wyniku jej przesunięcia?
można zrozumieć że chodzi o ruch plam na Słońcu.... ???
4. Wyznaczanie współrzędnych. Skąd wziąć siatkę Bo ?
5. Aktywność w zakresie pochodni. Jak zaklasyfikować pochodnię jeśli znajdzie się jednocześnie na 2 ćwiartkach ?
To pytania, które znalazłem na forum. Jeśli chodzi o pytanie numer 4 czyli kierunki na Słońcu to chcę wykorzystać tekst Tadeusza, który napisał kiedyś do URANI. Natomiast proszę o dyskusję na pozostałe pytania szczególnie jak odróżnić grupy plam, które znajdują się blisko siebie oraz jak sklasyfikować pochodnie fotosferyczne znajdujące się jednocześnie na 2 ćwiartkach. Napiszcie mi coś co będę mógł potem wykorzystać do poradnika, jak wy odróżniacie grupy znajdujące się blisko siebie oraz pochodnie.